Wat doet Johnny in de verloskunde?

Johnny Joker is een Nederlands initiatief dat kinderen, ouders en zorgverleners helpt bij het aanleren van gezond gedrag door middel van ‘entertainment education‘. Een goed begin is het halve werk.

Het ontstaan van een mensenleven is een prachtig wonder wat start bij de samensmelting van één eicel en één zaadcel. Het lijkt wel een groot mysterie. Hoe zit het precies en waarom zou ik dat als toekomstige ouder willen weten? Wat is de rol van de moeder, de vader, het gezin, opa, oma, familie en vrienden? Heb ik invloed op de gezondheid en het geluk van mijn kind of is alles al bepaalt in het DNA? Wat is er nodig voor een goede start? Heeft het zin om alles te weten of kan ik beter alles loslaten en vertrouwen op de natuur? Moet ik nu al nadenken over ouderschapsverlof en eerlijke taakverdeling of komt dat vanzelf? Klopt het dat we, in de  eerste 1.000 dagen, de kans op leefstijlzieken als hart-en vaatziekten, longziekten, suikerziekte, overgewicht, kanker en verslaving enorm kunnen verkleinen? Hoe dan?

Johnny is speciaal voor de zorgverleners in de verloskunde praktijk voorlichtingsmateriaal aan het ontwikkelen dat toekomstige ouders praktisch antwoord geeft op al deze vragen. Tips voor thuis, de plek waar de basis  van een prachtig leven wordt gelegd.

Johnny maak preventie en gezondheidswinst praktisch en leuk! Samen werken we aan een blije en gezonde generatie. Ben je verloskundige en geïnteresseerd geraakt neem dan gerust contact op met met Marnix Hoppener via info@johnnyjoker.com

Waarom investeren in een goede start?

Er zijn drie belangrijke argumenten om te investeren in een goede start.

  1. Wetenschappelijk bewijs. Er is nog nooit zoveel wetenschappelijk bewijs geweest – uit verschillende vakgebieden – dat laat zien hoe belangrijk een goed begin is, en dat we veel ellende kunnen voorkomen als we zorgen voor een goede start voor elk kind.
  2. Financieel. Elke investering in een goed begin levert een veelvoud aan winst op voor het individu en de samenleving. Het is de simpelste en meest rendabele investering die we kunnen doen vanuit economisch en menselijk perspectief.
  3. Rechtvaardigheid. In de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens staat dat elk mens recht heeft op gezondheid. Het Verdrag van de Rechten van het Kind voegt daaraan toe dat kinderen recht hebben op bijzondere zorg en bijstand. Zowel voor als na de geboorte en dat bij alle maatregelen die kinderen betreffen de belangen van het kind de eerste overweging vormen. Elk mens heeft dus recht op zich te kunnen ontplooien, heeft recht op bescherming, liefde, veiligheid en gezondheid.

Wat zijn de 5 basiselementen voor een goede ontwikkeling?

Het is bijna een wonder wat er allemaal gebeurt in de eerste 1.000 dagen en het is wonderbaarlijk veel.

Voor de aanleg, groei en ontwikkeling zijn vijf basiselementen nodig die bouwen aan de basis van ons bestaan. Dit is het fundament waarop we de rest van ons leven bouwen.

De vijf elementen zijn:

  • Voeding
  • Gezondheid
  • Veiligheid
  • Liefde
  • Stimulatie

In het plaatje hiernaast staat weergegeven welke belangrijke ontwikkelingen (mijlpalen) er plaatsvinden in de eerste 1.000 dagen van het leven en welk van de elementen daarvoor nodig zijn.

Door gericht aandacht te besteden aan de 5 elementen kunnen we ouders helpen erachter te komen wat er al goed gaat en waar nog winst is te behalen.

Met praktische tips en tools kunnen ouders thuis eenvoudig aan de slag.