Het preventie programma voor kinderen in de mondzorg

Kind centraal

Sinds 2012 helpt Johnny Joker kinderen bij het aanleren van gezond gedrag door het leuk te maken. Het preventie programma, wat breder is dan alleen de mondzorg, gaat uit van een samenspel tussen Johnny, kind, ouder en (mond)zorgverlener.

Wetenschappelijke basis

Het programma sluit aan op de Klinische praktijkrichtlijn Mondzorg voor Jeugdigen, NOCTP, en Gewoon Gaaf. Het programma helpt je om het (zorg)proces te stroomlijnen en eenvoudig de richtlijn toe te passen. Tegelijkertijd maak je het voor kinderen veel leuker om je praktijk te bezoeken.

Goede mondzorg kan ook leuk zijn!

Bepaal zelf wat je inzet

Johnny’s preventie programma is bedoeld voor kinderen tussen de 0 en 12 jaar.
Het gehele programma bestaat uit 5 stappen:

  1. Het invullen van de puntenkaart
  2. Het meegeven van een instructiekaart (optioneel)
  3. Het invullen van de spaarkaart van het spaarprogramma (optioneel)
  4. Het meegeven van motivatiematerialen (optioneel)
  5. Het inplannen van een vervolgafspraak

Welke onderdelen je inzet kan je naar eigen inzicht bepalen.
Wil je meer over deze stappen weten? Lees hieronder dan verder.

Johnny's preventie programma in 5 stappen

1️⃣ Puntenkaart

Bij ieder bezoek wordt een puntenkaart samen met het kind en de ouder ingevuld. De onderdelen bestaan uit motivatie, mondhygiëne, eet-en drinkmomenten en aan- of afwezigheid van gaatjes. Alle punten worden bij elkaar opgeteld. De punten maken inzichtelijk wat al goed gaat en waar nog winst te behalen is.

Het aantal punten (en wel of geen gaatjes of wisseltanden) bepaalt wanneer het kind terug mag komen. Geef de puntenkaart aan het kind mee.

Kaarten bekijken

2️⃣ Instructiekaarten

Optioneel. Op basis van verbeterpunten of thema’s die aandacht behoeven, wordt een instructiekaart meegegeven voor thuis. De simpele uitleg op de kaart helpt ouders bij het aanleren van belangrijke vaardigheden.
Per kaart één onderwerp.

Kaarten bekijken

3️⃣ Spaarprogramma

Optioneel. Het totaal aantal behaalde punten van de puntenkaart kan ingevuld worden op de spaarkaart van het spaarprogramma. Bij voldoende spaarpunten volgt een beloning voor het kind!

Op de spaarkaart kunnen zowel de spaarpunten als de meegegeven instructiekaarten en motivatiematerialen bijgehouden worden. De spaarkaart wordt in een kaartenbak in de praktijk bewaard.

Kaarten bekijken

4️⃣ Motivatie materialen

Optioneel. Boekjes en spelletjes helpen kinderen spelenderwijs belangrijke vaardigheden aan te leren.

Deze motivatiematerialen kunnen naar eigen inzicht of met behulp van het spaarprogramma ingezet worden.

Materiaal bekijken

5️⃣ Re-call

Op basis van de geadviseerde re-call (terugkom) termijn wordt een vervolgafspraak gepland. Bij een volgende afspraak wordt weer bij stap 1 gestart.

Mondmap

Optioneel. Alle kaarten kunnen, net als de melktandjes, bewaard worden in de mondmap. De mondmap is om thuis te bewaren en wordt bij de start van het programma meegegeven.

Wat je nog meer wilt weten

Prijsindicatie 🤑

Klein beginnen of direct goed doorpakken! Je kunt zelf kiezen hoe uitgebreid je het preventie programma inzet. De investering is afhankelijk van welke tools je als praktijk gebruikt. Wil je meer over prijzen weten? Klik dan hier.

Implementatie

We helpen je graag met de implementatie van het programma. Zo stellen we diverse materialen beschikbaar zoals teksten voor op je website, informatiemail naar de ouders of een filmpje voor in de wachtkamer.

Ook is het mogelijk om begeleiding te krijgen bij de implementatie van het programma in je praktijk.

Verder nog vragen?

Stuur gerust een e-mail naar info@johnnyjoker.com