Wat doet Johnny in de mondzorg?

Johnny Joker is een Nederlands initiatief dat kinderen, ouders en zorgverleners helpt bij het aanleren van gezond gedrag door middel van ‘entertainment education‘. Cariës (gaatjes) is een leefstijlziekte die goed voorkomen kan worden door gedragsverandering. Cariës kan gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven, mondgezondheid en algemene gezondheid van kinderen en later als volwassenen. Een goed begin is het halve werk. Maar hoe motiveer je een kind om zijn gebit goed te verzorgen en gezond te eten? Uit onderzoek blijkt dat gebruik maken van een rolmodel (character), het maken van grapjes (humor), het lezen van grappige verhalen (narratives) en het inzetten van spelelementen (gamification) en beloningen (rewards) supergoed werkt bij het aanleren van gezond gedrag. Johnny heeft speciaal voor de mondzorg een programma ontwikkeld dat voldoet aan deze ingrediënten en tegelijkertijd volgt het programma de Klinische praktijkrichtlijn Mondzorg voor Jeugdigen. Twee vliegen in één klap ?  Johnny maak preventie en gezondheidswinst praktisch en leuk!

Wil je meer weten over het Johnny Joker programma? Lees hieronder dan verder.

Goede mondzorg kan ook leuk zijn!

Johnny maakt een bezoek van kinderen aan je praktijk nóg leuker. Bovendien helpt het programma van Johnny Joker je om de Richtlijn Mondzorg voor Jeugdigen praktisch in je praktijk in te voeren. Onder andere door het (zorg)proces te stroomlijnen, en kinderen en ouders met praktische materialen te helpen bij het aanleren van gezond gedrag. Johnny Joker gebruikt entertainment education als communicatievorm. Dat betekent dat de voorlichting over goede gebitsverzorging en voeding met amusement gecombineerd wordt, zoals boekjes, spelletjes en beloningen. Uiteraard sluiten de materialen aan bij de situatie en de leeftijd van het kind. Kinderen kunnen al vanaf het eerste tandje (tot ongeveer 12 jaar) het programma volgen. Hoe jonger ze beginnen, hoe beter…

Wil je weten uit welke stappen het programma bestaat? Lees hieronder dan verder.

Producten

Puntenkaart

Bij ieder bezoek ontvangt het kind een puntenkaart. De mondhygiënist of preventie-assistent doorloopt samen met het kind en de ouder de kaart. Per onderdeel kunnen punten worden verdiend. De onderdelen bestaan uit motivatie, mondhygiëne, eet-en drinkmomenten en aan- of afwezigheid van gaatjes. Wat goed gaat wordt beloond met punten en geeft direct inzicht waar nog winst te behalen is.

Het aantal punten (en wel of geen gaatjes of wisseltanden) bepaalt wanneer het kind terug mag komen. Gaat het super goed, dan kan je wat langer wegblijven dan wanneer er nog veel winst is te boeken is, of er extra focus en aandacht nodig is.

Instructiekaart

Ouders ontvangen gedurende het programma verschillende instructiekaarten om mee naar huis te nemen. Het type instructiekaart is afhankelijk van de uitslag van de puntenkaart en/of welk thema (mondhygiëne of voeding) aandacht en focus behoeft. De instructiekaarten geven op een heldere en simpele manier waarom, wat en hoe ouders hun kind kunnen helpen bij het aanleren van gezond gedrag.

Bij gedragsverandering gaat het om het maken van kleine stapjes en het ontwikkelen van routine gedrag. Dus niet te veel boodschappen en instructies in één keer. De instructiekaart gaat daarom maar over één onderwerp. Bijvoorbeeld over ‘het wisselgebit’ of ‘tussendoortjes’. In totaal zijn er meer dan tien verschillende instructiekaarten.

Spaarprogramma

Het totaal aantal behaalde punten kan ingevuld worden in de spaarkaart van het spaarprogramma. Sparen en belonen is een effectieve methode om in te zetten bij gezondheidsbevordering. Het zorgt voor structuur, focus en betrokkenheid. Binnen het Johnny Joker programma zijn er drie levels te behalen:

  • Level 1: 3-5 jaar
  • Level 2: 5-8 jaar
  • Level 3: 8-12 jaar

Bij voldoende spaarpunten volgt een beloning voor het kind!

Beloning

De beloningen bestaan uit boekjes over o.a. poetsen, goed eten en tandplak. De spelletjes helpen op een speelse manier bij het aanleren van bijvoorbeeld water drinken (‘waterspel’) of het proeven van gezonde voeding (‘proefspel’).

Mondmap

Alle kaarten kunnen, net als de melktandjes, bewaard worden in de mondmap. De mondmap is om thuis te bewaren en wordt bij de start van het programma meegegeven.

Een leuk en praktische preventie programma voor in je praktijk

Wil je dat Johnny gaat helpen in jouw praktijk?

Onder het kopje ‘Producten’  vind je onderaan ‘Bestanden’ die je kunt downloaden. Waaronder een ‘Presentatie voor in de praktijk‘,  ‘Projectplan kleinschalige introductie‘ of het gedetailleerd ‘Instructieboekje voor mondzorgverleners‘. Hieronder lees je waar je aan moet voldoen om je praktijk een Johnny’s Poetssalon® te mogen noemen.

Producten

Johnny's Poetssalon®

Het is natuurlijk het allerleukste is het natuurlijk als je je praktijk een echte Johnny’s Poetssalon® mag noemen! Dat ben je niet meteen als je met de materialen van Johnny Joker werkt, daar moet je echt wel wat meer voor doen ?  Voorwaarden om een Johnny’s Poetssalon® te worden:

  • inzetten van het 5 ster Johnny Joker programma bij alle kinderen van 0-12 jaar
  • mondzorgverleners binnen de praktijk hebben de (online) Johnny’s Poetssalon® nascholing gevolgd
  • je praktijk staat open voor wetenschappelijk onderzoek zodat we de aanpak landelijk kunnen evalueren

En dit kunnen we ook nog voor je doen 🥳

Aankleding van je praktijk

Wil je helemaal los gaan en je behandel- en/of wachtkamer kindvriendelijk maken, bijvoorbeeld met een kleurrijke banner, raamsticker of muursticker met lachspiegel? We vinden niets leukers dan je helpen om iets moois te verzinnen!