JuryrapportGouden Veer.jpg


Dr. W. Reiter

Boek: ‘Johnny Joker houdt zijn kiezen op elkaar…’

 

Dr. W. Reiter, het klinkt een beetje als een variant van Dr. A Vogel, de man die geen dokter meer mag heten als ie producten verkoopt die ons zogenaamd gezonder zouden maken. Maar de dokter hier is waarschijnlijk een gepromoveerd man en bovendien gepensioneerd en in ieder geval heeft ie kleinkinderen. Hij heeft ook een vriend die tandarts is en die met hem zijn zorgen deelde over de kindergebitten van tegenwoordig.

Hoe krijg je kinderen zover dat ze iets doen waar ze geen zin in hebben, terwijl het wel heel goed voor ze is!? We leven niet meer in het tijdperk van het dagelijks slikken van een lepel levertraan; integendeel, zou je bijna kunnen zeggen: terwijl die levertraanslikkertjes appels kregen als ze zin hadden om te snoepen, hebben kinderen van nu elk uur van de dag snoep en koek tot hun beschikking.

Dr. W. Reiter moet hebben beslist dat de kaart van de gezondheid in de communicatie met die snoepertjes géén troef is. Gedoe over gaatjes is aan hen niet besteed. Hij zet heel andere retorische middelen in. Ook als we even abstraheren van de plaatjes van de negen “aapjes van Jung” die samen met de tekst tot een prachtig (voorlees)boekje leiden, kunnen we zeggen dat ze de inhoudelijke boodschap van de tekst adequaat versterken. Het kind kan de boodschap onmogelijk missen.

En die boodschap is er één van ondeugendheid, spel, spot, kolder en overdrijving. Korte samenvatting: Johnny Joker poetst zijn tanden graag met chocopasta. Johnny hoeft van zijn moeder zijn tanden helemaal niet meer te poetsen. Waardoor hij vreselijk uit zijn mond gaat stinken; hij wordt jaloers op zijn vriendje vanwege diens stralende gebit en hij wordt afgewezen door het object van zijn amoureuze belangstelling. Als hij opa’s pannekoeken wil eten, blijkt zijn mond dicht te plakken. Einde: Johnny staat zijn tanden fanatiek te poetsen - met zeep.

Daarnaast is er een subtiele subtekst met open vragen die het lezende kind aan het denken zetten over zijn of haar eigen gedrag. Naar ons oordeel heeft Dr. Reiter voor deze doelgroep, in haar sociale context, een ijzersterke benadering gevonden en die ook perfect, lichtvoetig uitgevoerd. Hij was terecht al heel blij met zijn nominatie - nu nog afwachten hoe hij het tussen zijn concurrenten heeft gedaan.

 

Johnny Joker Achtergrond Zonder Tekst.jpg

Background

Inspiratie Zonder Tekst.jpg

Inspiration

Awards Zonder Tekst.jpg

Awards & media

Wereldbol Johnny Joker.jpg

About us

Johnny Joker With Bananas In His Ear.jpg

Contact