Probeer niet te proberen

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someonePrint this page

Ik ben het boek Proberen niet te proberen (waarom alles beter gaat als je het niet te graag wilt) van mijn favoriete uitgever Maven Publishing aan het lezen. Inspirerend boek met sprekende en herkenbare voorbeelden. Bijvoorbeeld waarom je als vrijgezel die ene maar niet tegenkomt, terwijl de gegadigden zich met bosjes tegelijk aandienen als je eenmaal een relatie hebt. Of waarom je niet in slaap kunt komen terwijl je moet slapen van jezelf omdat je de volgende dag een belangrijke afspraak hebt. Kortom, wat maakt nu dat sommige dingen die je ‘loslaat’ veel beter lukken dan wanneer je er krampachtig bovenop zit? Het antwoord is volgens de schrijver van het boek Edwin Slingerland simpel: Hou op met je best doen. Probeer wat meer te vertrouwen op je ‘oergevoel’.

Het deed me onmiddellijk denken aan het sprekende interview van hoogleraar kinderfysiotherapie Paul Helders bij Pauw en Witteman van enige jaren geleden. Hij illustreert met krachtige voorbeelden dat ditzelfde geldt voor onze kinderen. Dat we ze beter wat meer met rust kunnen laten. Ouders eisen volgens Helders veel te veel van hun kinderen. Alles moet perfect zijn. Wat mooi past in de ogenschijnlijke maakbaarheid van ons bestaan. En omdat we weinig tijd nemen om echt met onze kinderen om te gaan, willen we áls we eenmaal tijd voor ze nemen dat alles een belevenis is. Een overgetelijke experience. We lijken wel gek! Laat de kinderen gewoon lekker met rust. Kinderen ontdekken dingen zelf en ontwikkelen zich vanzelf. Volgens de hoogleraar kunt je veel beter echt kijken en luisteren naar je kind en inspelen op zijn behoefte. Vertrouw wat meer op je ‘oergevoel’ van ouderschap en eis niet te veel. Ze zijn oké.

Meer Johnny Joker

Meer blogs:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>