Ouders zijn de beste dokters

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someonePrint this page

Er is momenteel veel gedoe in de media over de vrijeartsenkeuze. De emoties lopen soms leeuw johnny jokerhoog op en dat is logisch want het gaat om een van onze belangrijkste kernwaarden: vrijheid.

Los van de discussie denk ik dat vrijheid om überhaupt niet naar de dokter te hóeven nog essentiëler is. Ik zeg altijd dat je maar beter kunt wegblijven bij de dokter. Natuurlijk kan het soms niet anders. Wanneer de boel echt in de brand staat, moet er geblust worden. Toch worden de kennis en kunde van de medische wereld sterk overschat (Truste me, I’m a doctor) en kun jij zelf meer dan je denkt. Als je een dokter vraagt waarom hij of zij voor dat vak heeft gekozen, antwoordt negen van de tien: om mensen te kunnen helpen, om zorg te kunnen verlenen. Ook ik heb ooit met die gedachte in het achterhoofd voor de studie geneeskunde gekozen.

Ik heb goed nieuws: om zorg te kunnen verlenen, hoef je geen dokter te zijn. Je hoeft er überhaupt geen opleiding voor te volgen. Ieder zoogdier, dus ook de mens, heeft namelijk een zorgverlener in zich. De een wat meer dan de ander en ik geef toe dat de zorgverlener in sommige mensen lastig te vinden is. Maar hij zit er wel. Kijk maar wat er gebeurt als een vrouw haar eerste kind krijgt. Instinctief gaat er een knop om. De geboorte zet het zogehete ‘mammalian caregiving system’ aan, echt een geweldig cool systeem. Het werkt als volgt. Fysiek contact, fysieke warmte en het zachte geluid van de ouder verlagen de hoeveelheid stresshormonen cortisol en adrenaline bij de baby. Tegelijkertijd stijgt de hoeveelheid feel good-hormonen’ (oxytocine en opiaten). Dit systeem werkt als een geweldig natuurlijk ‘medicijn’; het is bewezen dat het de kans op ziekte bij jonge zoogdieren verkleint.

Ouders die hun kind blij en gezond op laten groeien door ze vanaf de geboorte, en ten minste de eerste duizend dagen, iedere dag dichtbij te houden, contact te maken, oprecht aandacht te geven, de juiste voeding te geven en leuke verhalen in het oor te fluisteren, verdienen eigenlijk een lintje. Als we dat namelijk vanaf vandaag allemaal zouden doen dan hebben onze kinderen tegen de tijd dat ze zo oud zijn als wij, minder vaak een dokter nodig. Alles groeit met aandacht, ook de gezondheid van onze kinderen. Wat een vrijheid!

Meer Johnny Joker

Meer blogs:

 

5 thoughts on “Ouders zijn de beste dokters

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>