Opvoeden met humor

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someonePrint this page

Van sommige ‘bil’ boards rolt je hoofd bijna van je romp af. De reclamejongens en –meisjes opvoeden met humorweten namelijk precies welke vormen ze moeten gebruiken om ons koopgedrag te beïnvloeden. Blote borsten, ronde billen, strakke sixpacks en kilometerslange benen, want ‘sex sells’. Tegenwoordig zet zelfs de gemiddelde uitvaartverzekeraar bloot in, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Toch is het gebruik van ‘sex’ niet voor iedere doelgroep gepast, denk aan kinderen. Gelukkig is er ook voor kinderen een krachtig middel voorhanden om een boodschap over te brengen. Het heet humor. En daar zouden we –ouders, artsen, leerkrachten – vaker gebruik van kunnen maken als we onze kinderen iets willen bijbrengen.

Oerbrein

Dat seks en humor zo goed werken bij gedragsbeïnvloeding is anatomisch te verklaren. Zowel seks als humor activeren het zogeheten limbische systeem, een bepaald deel van de hersenen. Het is evolutionair gezien het oudste deel van ons brein (500 miljoen jaar oud) en heet daarom ook wel oerbrein. Ons oerbrein gaat over onbewuste instincten, reflexen, emoties, motivatie en genot en is ons emotionele geheugen. En omdat het oerbrein ons gedrag voor 95% bepaalt, is dit het ideale deel van de hersenen om te gebruiken bij gedragsbeïnvloeding. Dus als je iets voor elkaar wilt krijgen bij je vrouw, man of baas dan kun je je sexy charme in de strijd gooien. Ben je niet sexy? No worries, dan ken je mij nog niet. Humor werkt gelukkig net zo goed. Ik heb mijn vrouw eerst acht jaar lang met flauwe grappen moeten bestoken, voordat ze over de brug kwam.

Weigert je peuter zindelijk te worden? Zit je kleuter te blèren boven een bord groente? Probeer het eens op te lossen met humor, net als we doen met Johnny Joker. We vertellen kinderen vrolijke verhalen vol grappen over onderwerpen die er toe doen. Zo wordt het oerbrein van het kind geprikkeld, maken we dingen bespreekbaar en start onbewust duurzame gedragsvorming.

Meer Johnny Joker

Meer blogs:

One thought on “Opvoeden met humor

  1. Precies! Mooie blog! Ben het helemaal eens met je visie! En ik trek dit nog door: elke stap die we als ouders/arts/leerkracht zetten om de nieuwe generatie positief te stimuleren cq bewuster te maken, draagt bij aan het ‘Monkey-effect’ – ik zeg: Hoera voor Johnny Joker :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>