Neuroplasticiteit, waarom oefening kunst baart

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someonePrint this page

Laatst woonde ik op de school van mijn kinderen een presentatie van een Johnny Jokerneurowetenschapper bij. Ze nam de aanwezige ouders mee in de wereld van de ‘fixed’ en de ‘growth mindset’, door kinderen ook wel de ‘baksteen’ en de ‘groei mindset’ genoemd. Dat klinkt ingewikkeld, maar in feite draait het om het verschil tussen ‘Ik kan het niet’ versus ‘Ik kan het nóg niet’ of ‘Wat een rotdag, ik verveel me dood’ versus ‘Oh leuk! Ik ga eens bedenken wat ik vandaag allemaal kan doen’. Het werd al snel duidelijk dat je je mindset zelf kunt beïnvloeden. Van een vaste gedachte kun je een groeigedachte maken en andersom. Het veranderen van de mindset van kinderen blijkt vrij eenvoudig. Volgens de neurowetenschap heeft dat te maken met de zogeheten neuroplasticiteit van de hersenen. Simpel gezegd: als je jong bent, zijn je hersenen nog flexibel en kun je door te oefenen heel gemakkelijk dingen leren. Zelfs dingen waarvan je denkt dat je ze niet kunt (baksteen). Hoe vaker je oefent, hoe beter het gaat. Breinontwikkeling heet het proces. Door oefening en herhaling van activiteiten ontstaan er in de hersenen allerlei nieuwe ‘paadjes’. Eerst is zo’n ‘paadje’ te vergelijken met een weggetje van platgetrapt gras, daarna wordt het een hobbelig B-weggetje en al snel verandert het in een geasfalteerde snelweg. Dit verklaart ook waarom het veranderen van gedrag bij volwassenen nog niet zo gemakkelijk is.

Na de presentatie ben ik mijn vers opgedane kennis direct gaan toepassen. En terwijl ik dacht dat ik een vrij optimistische ‘groei mindset’ heb, slingerden mijn kinderen de een na de andere baksteen naar mijn hoofd. Mijn opmerking ‘Haren invlechten en nagels lakken kan ik niet, daarvoor moeten jullie bij je moeder zijn’, getuigde volgens mijn dochters niet van groei. En het feit dat ik onze hond niet uit wilde laten omdat het regende, vonden de dames ‘te baksteen voor woorden’. Kortom, je leert een aap klimmen en voor je het weet gaat hij kokosnoten naar je gooien.

Dit geestige filmpje laat op een originele manier zien hoe onze hersenen werken, hoe patronen door de jaren heen ingesleten zijn en door oefening weer bijgestuurd kunnen worden. Het geeft ook aan dat als je iets wilt het ook kan, mits je er energie in stopt. Spreekt het simpel en succesvol veranderen van je mindset of die van je kinderen je aan, bekijk dan ook het heldere verhaal van Carol Dweck op TED.