Later word ik…mezelf

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someonePrint this page
Jong komisch talent
Gekke bekken trekken leren ze je niet per se op school

Vanmorgen kreeg ik een mail van de school van onze kinderen met het onderzoeksrapport van de onderwijsinspectie. Lovend rapport van zestien pagina’s met als conclusie: goede kwaliteit onderwijs. Voor wat het waard is. Mijn kids gaan fluitend naar en van school, dat vind ik al belangrijk genoeg. Het is fijn om bevestigd te krijgen dat ze daar kennelijk ook nog wat leren, maar wat leren ze eigenlijk?

Kinderen die nu naar school gaan zullen met pensioen gaan in 2081. Aangezien niemand zeker weet hoe de wereld er over vijf jaar uitziet, is 2081 helemaal onbekend terrein. En toch worden we geacht onze kinderen voor de toekomst op te leiden.

Mijn grote inspirator Sir Ken Robinson heeft hier al in 2006 een meesterlijk krachtig en humoristisch verhaal over verteld waar wereldwijd miljoenen mensen naar gekeken hebben. Hij bevestigt kennelijk een bestaand onderbuikgevoel bij ouders dat het anders kan. Dat educatie verder gaat dan leren schrijven en rekenen. Verder dan de Cito-toets überhaupt kan toetsen. Dat het gaat om het stimuleren van talent. En ja, ook jouw kind heeft talent. Mocht je het nog niet ontdekt hebben, kijk dan gewoon wat je kind de hele dag het liefste doet en je weet het.

Door te kijken en te luisteren naar je kind kun je er misschien vandaag nog achter komen wat hij of zij het allerleukste op aarde vindt. Hoe geweldig zou dit zijn? Eén tip: trap niet in de valkuil om er direct een baan bij te bedenken. De kans is namelijk groot dat de job die jouw kind gaat vervullen nu nog niet bestaat. Je kunt daarentegen wel heel goed het talent van je kind benoemen of er tenminste over praten. Ik geloof dat we onze kinderen daarmee kunnen helpen bij het versterken van zelfverbinding en zelfvertrouwen. Daardoor zullen ze uiteindelijk goede keuzes voor zichzelf leren maken. Als dat lukt, maakt het eigenlijk niet meer uit wat ze gaan doen. Dan zijn ze gewoon wie ze worden…

Meer Johnny Joker

Meer blogs:

One thought on “Later word ik…mezelf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>