Puppytraining voor kinderen

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someonePrint this page

Binnenkort krijgen we er een gezinslid bij. Eentje die kwispelt en blaft. En om ervoor te zorgen dat het hondje niet voor galg en rad opgroeit, mocht het baasje gisteren voor het eerst naar de puppytraining. Tijdens deze introductieles kreeg ik een uur lang theoretische uitleg over wat goed is voor een hond en wat je beter kunt laten. De boodschap was duidelijk: veel contact maken, vooral relaxed blijven en positief belonen. Vanuit het zaaltje gingen we direct door naar de praktijk. En daar stond ik als volwassen kerel een uur lang met een hoog piepstemmetje ‘Goed zo, goed zo!’ tegen een pup van nog geen 8 weken te roepen. Ik heb me wel eens gemakkelijker gevoeld. De komende 4 weken zal ik dit 3 keer per week doen. Mijn werk moet ik maar even aan de kant schuiven voor deze basiscursus want de eerste 16 weken schijnen heilig te zijn. In deze begintijd leert de pup het meest. Zijn gedrag en zijn relatie met zijn baasje worden gevormd.

Met kinderen is het eigenlijk niet anders. Ook bij kinderen is de harde schijf bij de geboorte zo goed als leeg. Alles wat je er op jonge leeftijd instopt wordt onbewust opgeslagen. Kortom, dat wat je ouders je op die leeftijd hebben meegeven, is vormend geweest voor hoe jij en ik nu zijn. Een puppycursus met een volwassen hond is mosterd na de maaltijd. Start ook niet met het positief opvoeden van je kinderen rond de tijd dat ze een keer op kamers willen. Dan ben je echt te laat. Ook bij kinderen geldt dat een goed begin het halve werk is. Maak vanaf de eerste dag contact met je kind, blijf relaxed en positief. Beloon je kind. Niet met een brokje, maar gewoon met een oprechte, ouderwetse knuffel. Hou dit vervolgens zo lang mogelijk, maar ten minste de eerste 8 jaar, vol. Je zult versteld staan van wat een leuk baasje je kind zelf wordt.

Meer Johnny Joker

Meer blogs:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>