Het prachtige indianenverhaal van Jeff

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someonePrint this page

Onze klusjesman Jeff is een grote vent met gouden handen. Naast het klussen schrijft hij indianenverhaal en maakt hij zijn eigen tegelwijsheden en wandelstokken. Hij voelt zich een oude indiaan, zo vertelde hij. Ondanks dat hij op achtjarige leeftijd haarfijn twintig vogelgeluiden van elkaar kon onderscheiden, was hij niet zo goed op school. Hij werd afgerekend op zijn lees- en schrijfkunsten. Toen Jeff vorige week langs kwam, vertelde hij onze kinderen een prachtig verhaal over een boer. Paulo Coelho zou er jaloers van worden. Wat een wijsheid.

De boer in het verhaal van Jeff heeft een paard en op een dag neemt dat paard de benen. De buurman van de boer rent daarop nogal overstuur het erf op en roept ‘Oh wat erg! Je enige paard is weg, dat komt nooit meer goed’. De boer blijft rustig en antwoordt :‘Ik weet niet of het goed of slecht is’.

De volgende dag komt het paard terug met twintig merries. De zoon van de boer klimt op een van de merries, valt ervan af en breekt zijn been. De buurman raakt in paniek: ‘Je enige zoon is nu invalide en kan je boerderij niet overnemen. Dit komt nooit meer goed’. Waarop de boer weer rustig antwoordt: ‘Ik weet niet of het goed of slecht is’. De dag daarna staan er twee soldaten aan de deur met de mededeling dat alle jonge mannen mee moeten vechten aan het front. De zoon heeft zijn been gebroken en kan dus niet mee. Hierdoor blijft hem wellicht een gruwelijke dood aan het front bespaard.

En zo ging het verhaal nog even door. Mijn kinderen stonden met open mond te luisteren en aan het einde zei mijn jongste dochter: ‘Grappig, die boer trekt allemaal groene kaarten in zijn hoofd en de buurman alleen maar rode’. En ze heeft gelijk. Hoe je de wereld ziet heb je zelf in de hand en kun je zelf beïnvloeden. We krijgen van jongs af aan aangeleerd wat goed of fout is en nemen dat als waarheid aan. Ziek worden vinden we bijvoorbeeld slecht en gezond goed. Dik vinden we slecht en dun goed. Arm vinden we slecht en rijk goed, en ga zo maar door. Sinds ik het verhaal van Jeff gehoord heb, kijk ik met een frissere blik naar wat er met mij en om mij heen gebeurt. Ik weet niet of het goed is of slecht. Het is zoals het is.