Giet maar vol

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someonePrint this page

Vanmorgen propte ik per ongeluk een gitzwarte dieselslang in mijn vrolijk groene tankgat. Johnny Joker water drinkenGelukkig lukte het niet. Om slaperige automobilisten zoals ik te helpen hebben ze de afmetingen van het tankpistool zo aangepast dat je wel heel veel moeite moet doen om nog de verkeerde brandstof in je tank te krijgen. De ene auto is nu eenmaal ontwikkeld om standaard benzine te verbranden en de andere diesel. Ga je dat mixen dan loopt het mis. Vergeleken met een auto lijkt ons lichaam op alles te lopen. Zolang het maar enigszins door te slikken valt, komt het er gewoon weer in een geel straaltje of bruin hoopje uit en ontstaat er zelden een vastloper.

Ons lijf heeft een briljante verbrandingsmotor en zelfs een automatische veiligheidsregelaar. Alles wat we niet kunnen verwerken, spugen we automatisch uit. Zelden hoeft de tank mechanisch leeggepompt te worden; bij een enkeling rond de pubertijd, als er echt veel te veel tegelijk ingegoten is. Het nadeel van zo’n allesverbrander laat zich raden. Kort door de bocht zijn we door het gebruik van de verkeerde brandstof nu vrijwel allemaal te dik en dat probleem start al heel jong. Recent onderzoek toont aan dat het lastig is om overgewicht nog te corrigeren als een kind van 5 jaar niet op een gezond gewicht zit.

Gezond gedrag aanleren, begint in de vroege levensfase, vanaf dag 1. Als het om voeding gaat, valt dat nog niet altijd mee. Gisteren introduceerde het voedingscentrum na meer dan 60 jaar de nieuwe schijf van 5. Er zal wel weer veel commotie over ontstaan want gezonde voeding is een van de meest ingewikkelde discussies die er op het gebied van gezondheid is. Eén ding is echter wel duidelijk. De gezondste en goedkoopste voedingsgewoontes die je je kind kunt aanleren, is kraanwater drinken. Iedere dag, thuis en op school.

In Nieuw Zeeland streven ze er in 2016 naar om 2500 scholen standaard over te zetten op ‘water only’. Dat spreekt mij in ieder geval meer aan dan ‘sugar tax’. In Nederland zijn er ook al een aantal goede initiatieven (@JOGGNL, @GAvoorgezond020) waar kraanwater wordt ingezet in de strijd tegen obesitas. Misschien dat onze Oranje (waterkoning) Aap hier ook nog een steentje aan bij kan dragen.